Upoznajte Valenciu – grad zabave, kulture i gastronomije
Novosti

Upoznajte Valenciu – grad zabave, kulture i gastronomije

Upoznajte Valenciu – grad zabave, kulture i gastronomije

Katedrala sa zvonikom El Miguelete
Ova raskošna katedrala izrađena je u mnoštvu stilova (gotika, renesansa, barok, neoklasicizam) i jedna je od najvećih atrakcija u Valenciji. Baš zato prvi dan započinjemo upravo njome. Katedrala je izgrađena preko muslimanske džamije, koja je izgrađena preko vizigotske bazilike, koja je pak bila izgrađena preko ostataka rimskog hrana – toliko povijesti na jednom mjestu sadrži malo koja građevina. Nemojte zaboraviti na najveću atrakciju u katedrali! S njenog zvonika, popularno znanog kao „El Miguelete“ pruža se zapanjujući pogled na grad i Mediteran. Odande ćete uhvatiti prekrasne fotografije kojima se možete hvaliti na društvenim mrežama ili kasnije razviti predivne razglednice. Neka vas ne uplaši 207 stepenica koje vode do vrha, pogled vrijedi svakog koraka! Ako se nađete gore na puni sat, budite spremni na zvonjavu i smiješne reakcije iznenađenih posjetitelja. Radno vrijeme katedrale u zimsko vrijeme je od ponedjeljka do petka 10:00 – 17:30, a nedjeljom i praznicima zatvorena je za posjetitelje od 14:00 do 17:00.

La Lonja de la Seda (Loža svile)
Loža se nalazi u samom centru Valencije, ispred glavne tržnice i Crkve svetog Ivana. Proteže se preko 1990 četvornih metara, a nalazi se i na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.
Vjerojatno je najbolji primjer građanske gotičke građevine u Španjolskoj i podsjetnik na srednji vijek u kojem je Valencija bila veliki trgovački centar. Čim uđete u ovu monumentalnu građevinu visoku vrtoglavih 17 metara, podignite pogled i usmjerite ga u čarobno-zamršenu dekoraciju njenog svoda.
Za puni događaj preporučamo kupnju audio-vodiča preko kojeg ćete saznati sve zanimljive detalje o nastanku i stilu ove zapanjujuće povijesne zgrade.

Iglesia de los Santos Juanes (Crkva Los Santos Juanes)
Ova prekrasna crkva iz 13. stoljeća sagrađena je preko drevne džamije, „preživjela“ je nekoliko požara, a obnovljena je u baroknom stilu. Unutrašnjost joj je ukrašena brojnim freskama i prekrasno dekoriranim kapelicama, a njena upečatljiva fasada je prizor koji jednostavno ne smijete propustiti ako se nalazite u Valenciji. Ovaj dragulj je zasigurno nešto čega ćete se prisjećati s divljenjem.

Torres de Serranos
Tornjevi koji su nekoć bili jedan od 12 ulaza u grad jednostavno se moraju naći na našem popisu atrakcija jer datiraju još iz 14. stoljeća. Jedan su od najočuvanijih spomenika u Valenciji i još uvijek se smatraju glavnim ulazom u grad. Ako se popnete na tornjeve, doživjet ćete još jedan predivan prizor – još jedan pogled na veličanstvenu Valenciju.

Bioparc Valencia (Valencijski zoološki vrt)
Zoološki vrt u Valenciji jedan je od najboljih zooloških vrtova u Europi, što ne čudi jer imitira prirodna staništa isključivo afričkih divljih životinja. Briga o životinjama je ovdje na zavidnoj razini, a osjećaj je sasvim prirodan. Gotovo kao da gledate životinje u njihovom stvarnom okruženju, ali i kao da ste dio tog okruženja jer su granice između posjetitelja i životinja gotovo neprimjetne. Preporučamo da svratite do Madagaskara i poigrate se s preslatkim lemurima. Zoološki vrt je u prosincu otvoren od 10:00 do 18:00 na sve dane, s izuzecima: 24.12. i 31.12. prosinca od 10:00 do 17:00 te 25.12. od 11:00 do 18:00.

Antiguo Cauce del Rio Turia (Korito rijeke Turije)
Kao što smo spomenuli, Valencija je grad s najvećim gradskim parkom u Europi. Smatra se „plućima“ Valencije, a proteže se od Bioparka (Zoološkog vrta) do Grada umjetnosti i znanosti. Nemojte se iznenaditi ako sretnete zaljubljene parove kako šeću, ljude kako trče i bicikliraju ili prijatelje kako se druže, zelenilu je teško odoljeti. Park se nalazi u isušenom koritu rijeke Turije, koja je preusmjerena na jug grada nakon velikih poplava u 1950-ima.

Parque Gulliver (Guliverov park)
Ovu šetnju zelenilom završite u najbajkovitijem dijelu Valencije. Obožavatelji Guliverovih putovanja, ali i oni koji jednostavno vole priče i atrakcije teško će odoljeti ovom dragulju. Možete se popeti na junaka Swiftovog romana i spuštati se brojnim toboganima. Probudite dijete u sebi za kraj ovog „zelenog“ dana. Ulaz je besplatan.

Ciutat de les Arts i les Ciències (Grad umjetnosti i znanosti)
Najpoznatiji kompleks javnih građevina, veoma kontroverznog dizajna koji je postao zaštitni znak suvremene Valencije. Na istočnom dijelu valencijanskog parka, naići ćete na dva mosta koje je dizajnirao poznati arhitekt Santiago Calatrava: Pont de l’Exposició (popularno „La Peineta“ — „češalj“) i l’Assut de l’Or (popularno „El Arpa“ — „harfa“). Mišljenja o ovim djelima su podijeljena. Mnogi su zadivljeni ovom arhitekturom, dok drugi nisu oduševljeni. Najbolje bi bilo da procijenite sami!

L’Hemisferic (Hemisfera)
U nastavku Grada umjetnosti i znanosti nalazi se poznato kino s velikom IMAX kupolom namijenjenom projekciji 3D dokumentaraca i serija o astronomiji. Pravi mali raj za znanstvenike i ljubitelje nebeskog svoda. No, čak i ako niste znanstvenici, naći ćete nešto impresivno ovdje. Calatravina zgrada okružena je vodom, a njena refleksija podsjeća na veliko oko. Ovaj prizor još je zanimljiviji i romantičniji noću, stoga preporučamo da, ako posjećujete Valenciju u paru, došećete ovdje i u večernjim satima.

Palau de les Arts Reina Sofia (Palača umjetnosti kraljice Sofije)
Palača umjetnosti je glavna valencijanska operna kuća. Ona je dom Valencijanskom orkestu što znači da u njoj možete uživati vrhunskim izvedbama ponajboljih španjolskih i svjetskih glazbenika. Opera ima izvanrednu akustiku po kojoj je poznata diljem svijeta.
Ako se uistinu odlučite na koncert u opernoj kući, možete uštediti do 50% pri kupnju ulaznice ako istu kupite unutar jednog sata prije početka koncerta. No, ovo također znači da biste mogli ostati bez karata.

Oceanografic Valencia (Oceanografski muzej)
Još jedna najveća atrakcija Europe nalazi se u Valenciji – valencijanski akvarij. Najveći akvarij Europe. Oni koji još nisu posjetili ovakve građevine, mogli bi osjećati laganu nelagodu hodajući kroz tunele dok im iznad glave plivaju pravi pravcati morski psi i raže. Akvarij sadrži dijelove glavnih morskih ekosustava: mediteranski, antarktički, crvenomorski, arktički, tropski, i mnoge druge. A imaju i delfinarij. Da, dobro ste pročitali – delfinarij. Uživajte u izravnom susretu s većinom egzotičnih i nesvakidašnjih morskih vrsti i time okrunite svoje razgledavanje ovog velikog europskog grada.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »