Sicilija: Biser Sredozemlja čeka da ga otkrijete
Sicilija: Biser Sredozemlja čeka da ga otkrijete

Sicilija, najveći otok u Sredozemnom moru, izaziva oduševljenje svojom bogatom poviješću, jedinstvenom kulturom, aromatičnom hranom i gostoljubivim ljudima. Ovaj čaroban otok nudi putnicima nevjerojatno iskustvo koje će ih odvesti kroz vijekove. Upustimo se u otkrivanje ovog dragulja Sredozemlja.

Povijest

Sicilija je bila poprište mnogih povijesnih događanja, a tragovi prošlih civilizacija još uvijek su vidljivi. Otok je bio domorodačkim Sikulima prije nego što su ga osvojili Grci, a potom Rimljani. Sljedeći na redu bili su Vandali, Goti i Bizantinci. Možete posjetiti impresivne antičke ruševine poput grčkih hramova u Agrigentu i rimskog amfiteatra u Sirakuzi.

Nakon toga, Sicilija je postala normanska krunidbena crkva, a njihova prisutnost ostavila je dubok trag u arhitekturi, poput normanske katedrale u Palermu. Srednjovjekovni dvorci i utvrde širom otoka svjedoče o vremenu kada su Arapi i Normani vodili borbu za kontrolu nad Sicilijom.

Kultura

Sicilijanska kultura odražava mješavinu različitih utjecaja. Ovdje se susreću talijanska, arapska, grčka i španjolska kultura. To se odražava u jeziku, arhitekturi, glazbi i umjetnosti. Sicilijanci su poznati po svojoj strastvenoj prirodi, a gostoljubivost je neizostavan dio njihove kulture.

Folklorne tradicije poput "tarantelle," živopisnih plesova uz tamburice, često su dio lokalnih slavlja. Sicilijanska glazba i pjesma uvijek su prisutne na svadbama, festivalima i drugim svečanostima.

Hrana

Sicilija je raj za ljubitelje hrane. Ovdje ćete pronaći bogate okuse, svježe sastojke i jedinstvene recepte koji se prenose s koljena na koljeno. Nezaobilazni su arancini, rižine kuglice punjene raznim nadjevima, te slavna sicilijanska pizza, "sfincione."

Morski plodovi su izvanredni, a jela poput "pasta con le sarde" (tjestenina s srdelama) ili "pesce spada a beccafico" (sabljarka s punjenjem od krušnih mrvica, maslina i kapara) su pravo gastronomsko iskustvo.

Naravno, ne smijemo zaboraviti na slatkiše poput kanola, tradicionalnih tijesta punjenih kremom od ricotte, i sladoleda s okusima limuna, pistacija i naranče.

Ljudi

Sicilijanci su poznati po svojoj strasti prema životu. Gostoljubivi su i srdačni, spremni vam pomoći da se osjećate dobrodošlima. Ovdje ćete često čuti izraz "Benvenuti in Sicilia!" što znači "Dobrodošli na Siciliju!"

Otok je domaćin mnogim lokalnim obrtima, poput izrade keramike, obrade kamena i tkanja tradicionalnih tkanina. Posjet radionicama ovih majstora omogućit će vam uvid u autentične sicilijanske proizvode i vještine.

Zašto posjetiti Siciliju

Sicilija je destinacija koja će vas osvojiti svojom raznolikošću i ljepotom. Ovdje možete istraživati antičke ruševine, uživati u predivnim plažama, istraživati slikovite planine i probati najbolju hranu koju Italija nudi. Otok je također domaćin raznim festivalima tijekom cijele godine, od karnevala u Acirealeu do "Festivala sardina" u Aci Trezza.

Sicilija je mjesto gdje se susreću prošlost i sadašnjost, gdje tradicija živi uz suvremene utjecaje. Posjetom Siciliji, uronit ćete u bogatu povijest, okusiti izvanrednu hranu, upoznati strastvene ljude i stvoriti nezaboravna sjećanja koja će vas pratiti cijeli život. Ne čekajte, otputujte na ovaj biser Sredozemlja i doživite čaroliju Sicilije.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »