Prvi let avionom
Prvi let avionom

Putovanje avionom može biti uzbudljivo iskustvo, ali za one koji to rade prvi put, može biti i pomalo zastrašujuće. Ne brinite, ovdje su neki savjeti koji će Vam olakšati putovanje.

Svaki put kada letimo našu zrakoplovnu kartu možemo kupiti direktno od našeg avio prijevoznika ili preko posrednika, tj. agencije.

Prednost kupovanja avio karate uz Elite Travel je najbolja cijena i sigurnost u slučaju otkazivanja leta. Naime, iz različitih razloga, avio kompanije znaju iznenada otkazati letove, a to putnika ostavlja u određenom problemu. Niti zna koja mu je najjeftinija opcija, niti koja je najbrža ili najbliža za stići na destinaciju ili vratiti se. Zato kupovina avio karte preko agencije Elite Travel garantira putniku komfor da će u takvom slučaju istražiti sve opcije i organizirati putniku njegov siguran dolazak na destinaciju.

 

PRIJE LETA:

Rezervirajte kartu na vrijeme! Cijene karata za avion mogu varirati ovisno o vremenu rezervacije. Što prije rezervirate, to je veća šansa da dobijete dobru cijenu.

Pripremite prtljagu! Provjerite dozvoljene dimenzije i težinu prtljage za Vašeg zrakoplovnog prijevoznika. Različite aviokompanije imaju različite standarde. Nemojte pakirati previše stvari i pazite da ne nosite zabranjene predmete u prtljazi.

Dođite ranije na aerodrom! Dopustite si dovoljno vremena za čekiranje prtljage (ako imate prtljagu za predati) i prolazak kroz sigurnosne provjere.

Čekirana prtljaga je ona koja se predaje osoblju te će biti spremljena u cargo prostor zrakoplova. Uglavnom je to prtljaga poput većih kofera. To nije prtljaga koju unosimo sa nama u avion. (primjer: veliki kofer pun odjeće, obuće i kozmetičkih proizvoda čekiramo, a manju torbu sa osnovnim stvarima i laptopom možemo ponijeti u avion.)

Potrebni dokumenti! Imajte pri ruci sve potrebne dokumente kao što su putovnica, karta za avion i viza (ako je potrebna). Iako je danas sve online, uvijek je dobro imati i isprintanu avio kartu kod sebe, za slučaj da nam se isprazni baterija na mobitelu ili slično.

 

NA AERODROMU:

Čekiranje prtljage! Pronađite šalter za čekiranje vaše aviokompanije (uglavnom je logo prikazan, npr. Croatia Airlines ili Lufthansa) i predajte prtljagu. Dobit ćete kartu za ukrcavanje s informacijama o letu i broju sjedala.

Kontrola prtljage! Prođite kroz kontrolu prtljage gdje će Vam prtljagu skenirati. Nemojte nositi tekućine u ručnoj prtljazi u bočicama većim od 100 ml!! Računala i slični uređaji moraju biti van ruksaka/torbe kako bi službenici mogli vidjeti sadržaje.

Sigurnosne provjere! Paralelno s kontrolom prtljage, biti će i odrađene sigurnosne provjere. Proći ćete kroz metalni detektor, sa kartom i osobnim dokumentom. Tu je napomena da ćete možda morati izuti obuću, skinite svakako metalne predmete poput remena na hlačama.

Sigurnosne provjere se razlikuju od mjesta do mjesta gdje putujete. Ponekad će biti strože i detaljnije, ali važno je naglasiti da obavezno treba surađivati sa organima sigurnosti. Ovo nije mjesto za šalu ili nepoštivanje pravila ili drugih putnika i zaposlenika aerodroma.

Pronađite svoj gate! Pronađite svoje mjesto gdje ćete čekati Vaš ukrcaj na let. Ukrcajte se u avion kada bude objavljeno. Informacije o ukrcaju biti će dane na razglas kao i na ekranima na terminalu.

 

U AVIONU:

Pronađite svoje sjedalo! Sjedite na svoje sjedalo i spremite ručnu prtljagu ispod sjedala ili u pregradni ormarić. Nemojte sjesti na „bilo koje“ sjedalo nego na ono izričito napisano na karti. Ako imate problem ili niste sigurni gdje trebate sjesti, obratite se kabinskom osoblju i oni će Vas uputiti.

Polijetanje i slijetanje! Za vrijeme polijetanja i slijetanja potrebno je da budete na svome mjestu i vežete pojas. Sve upute o tome kako se koristi pojas ili o pravilima ponašanja u slučaju izvanrednih situacija ćete dobiti od kabinskog osoblja prije samog polijetanja. Slušajte i obratite pozornost na ono što govore i pokazuju.

Za vrijeme leta! Uživajte u letu! Možete čitati, gledati film, slušati glazbu ili jednostavno odmoriti. Za vrijeme leta (ovisno o aviokompaniji kojom letite i duljini samog leta) mogu biti posluženi piće ili hrana, a iste je moguće i kupiti u avionu.

 

NAKON LETA:

Iskrcavanje! Nakon slijetanja, iskrcajte se iz aviona i pratite upute za preuzimanje prtljage. (One prtljage koju ste predali za cargo prostor.) Na ekranima oko Vas biti će prikazano gdje dolazi prtljaga sa Vašeg leta, te je tamo čekajte.

Nakon što se preuzeli svoju prtljagu uputite se prema izlazu iz aerodroma.

Važno je napomenuti, da su ovo neka generalna pravila za let avionom. Ona mogu varirati zbog više faktora. Budite suradljivi, ljubazni i i fokusirani na sigurnost sebe i ostalih putnika i zaposlenika aviokompanije. U međuvremenu će Vam vožnja biti jednako ugodna kao da se vozite automobilom.

 

 

Vaš Elite Travel Tim

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »