Otkrijte Dubrovnik za Novu godinu: Putovanje kroz povijest, ljepotu i čuda Grada
Otkrijte Dubrovnik za Novu godinu: Putovanje kroz povijest, ljepotu i čuda Grada

Dubrovnik. Grad sa tolikom povijesti i ljepotama da je postao sinonim mjesta koje te ostavlja bez daha. Stradun, Gradske zidine, Srđ, Crkva svetog Vlaha, tvrđava Lovrijenac, samo su neka od mjesta koja prolazimo dok obilazimo ovaj višestoljetni dragulj. 

Doživjeti Dubrovnik iz perspektive lokalnog stanovništva je nešto sasvim drugo od Dubrovnika ljeti. Posjetiti Grad dok zaista živi svojim ritmom, kada domaći stanovnici obitavaju gradom ostavlja autentičnu, čak poetsku atmosferu. Prolaziti kraj zidina koje ti šapću, gledajući palme koje se njišu, stavlja Vaš posjet u jednu sasvim drugu perspektivu. Onu netaknutu. A opet, uz veselje novogodišnje noći, putovanje u Dubrovnik pruža pravi mali odmor za dušu.

Dubrovnik je kroz godine bio veliko trgovačko središte i luka čija su vizionarska i moderna razmišljanja stvorila mjesto koje je bilo prvo u mnogočemu. 

JESTE LI ZNALI

  • U Dubrovniku je nastala prva karantena u svijetu. Radi zaštite od kuge dubrovačko Veliko vijeće prvo je na europskom kontinentu naložilo karantenu za putnike.
  • U dubrovačkom franjevačkom samostanu nalazi se ljekarna koja neprekidno djeluje od 1317.godine i to je treća najstarija ljekarna na svijetu.
  • 1416. godine Dubrovnik je donio uredbu o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova. To je bilo čak 76 godina prije nego je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku.
  • Već krajem trinaestog stoljeća Dubrovačka republika je imala kanalizacijski sustav, među prvima u Europi. Dok neka mjesta i dan danas nemaju sustav odvodnje, ovo pokazuje kako je Dubrovnik bio daleko ispred svog vremena.

Dubrovačke zidine okružuju dva kilometara grada i šetnja njima pruža jedinstvenu priliku pogleda na Stradun i cijelu staru jezgru Dubrovnika. Šetnja njima ne samo da će vas svojim predivnim pogledima ostaviti bez daha nego će vas i podsjetiti na pojedine serije i filmove (nećemo vam reći koje, pokušajte pogoditi 😊).

Uz posjet Pelješcu i Stonu izuzetna prilika je vidjeti kako se sol proizvodi na isti način kojim se proizvodila prije pet stoljeća. Elite Travel tim je osigurao degustaciju lokalnog vina i tradicionalnu zakusku kao nezaobilazni dio posjeta tom poluotoku.

Nema ljepšeg mjesta od Dubrovnika za pozdraviti sve uspomene iz prošle godine, dobre i loše, te veselo i spremno zakoračiti u Novu godinu. Uz najveće hitove Zdravka Čolića i malo vina u krvi, pustiti ćemo modu i živjeti u oblacima (nadajmo se) cijelu 2024. Ponudu najboljeg novogodišnjeg putovanja u Dubrovnik možete vidjeti ovdje.

NEZAOBILAZNO/NESLUŽBENO

  • popiti kavu/piće u gradskoj kavani ili u nekom od obližnjih kafića i upiti ritam grada i duh Dubrovnika
  • poslikati se na stepenicama dominikanske samostanske crkve
  • probati dubrovačku malvasiju

Kako god proveli svoje vrijeme u Dubrovniku, uz Elite Travel Vaše putovanje će biti spektakularno, baš poput samog Grada.

 

NOVA GODINA 2024. U DUBROVNIKU

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »