Nova godina u Portugalu: opuštena proslava u prijestolnici kulture
Nova godina u Portugalu: opuštena proslava u prijestolnici kulture

Gdje su zimske noći tople, doček Nove godine u Portugalu pruža susret modernog i povijesnog. Novogodišnja tura obilazi veliki dio Portugala gdje ćete vidjeti mnoga svjetski poznata mjesta i kušati njihova tradicionalna vina.

Dok obilazite Porto, gradu koji je poznat prekrasnoj arhitekturi, vinima i živopisnoj atmosferi, idete u smjeru Lisabona, destinaciji gdje ćete s veseljem dočekati Novu godinu. Na putu do tamo obilazi se Batalhu, Sintru i Belem, mjesta koja izgledaju kao da su iz bajke, idealne ljepote za doživjeti prije nego završite godinu koja je za Vama.

U Lisabonu, glavnom gradu Portugala, Nova godina se slavi na otvorenome, na trgu Rossio uz veliki vatromet, a u blizini se održavaju brojni koncerti i plesne zabave. (Za one koji žele nešto drukčije, postoji mogućnost organiziranog dočeka.) Stanovnici Portugala za Novu godinu imaju običaj jesti tradicionalna portugalska jela, poput bakalara, punjene svinjetine i kolača. Gotovo bi bio grijeh ne probati njihov slavni Pastel de nata, kolač od lisnatog tijesta i kreme od jaja i okrijepiti se s Vinho Verdeom. Štogod izabrali, portugalska gastro ponuda neće Vas sigurno razočarati.

Nakon odmora i oporavka od vesele novogodišnje noći, krećete na put i dolazite u Obidos. Tu je sasvim logično da se okrijepite sa slatkom ginjinhom, portugalskom verzijom višnjevca te razgledate gradić unutar zidina. Nakon obilaska Obidosa, stiže se u Fatimu, jedno od najvažnijih marijanskih svetišta u svijetu. Za one koji žele, tu se mogu pomoliti za svoje novogodišnje odluke ili jednostavno upiti jedinstvenu hodočasničku atmosferu. Nakon toga dan se završava u živahnoj Coimbri gdje se uz večeru valja i pošteno odmoriti.

Posljednji dan Vašeg putovanja odlazite posjetiti Aveiro, gradić šarenih kanala, s nadimkom „portugalska Venecija„. Dok šećete kanalima, sanjarite o Vašem putovanju kroz Portugal, svemu što ste vidjeli i doživjeli te se spremate put Porta za povratak prema doma. Za kraj svakako preporučamo posjet vinskom podrumu uz još koju degustaciju vina kao i kupnju istog, za suvenir ili možda kao uspomenu na divnu Novu godinu u Portugalu. Svoje novogodišnje putovanje u Portugal možete rezervirati ovdje.

NE PROPUSTITE

  • Poslušati Fado uživo
  • Probati lokalna vina, s nijednim nećete pogriješiti
  • Prošetati četvrti Alfama kroz slikovite uličice

Ukoliko želite posjetiti neku domaću destinaciju, pogledajte našu ponudu za Novu godinu u Dubrovniku, a ako ste zainteresirani za neka druga novogodišnja putovanja pogledajte našu cijelu ponudu ovdje.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »