odličan program, kvalitetni hoteli 9 dana / 6 noćenja

Iran i blaga Perzije

već od

1.520,00 EUR 11.452,44 HRK

Kratki opis

Print

Iran i blaga Perzije
9 dana / 6 noćenja iz Zagreba zrakoplovom Turkish Airlines
Teheran – Kašan – Esfahan – Jazd – Nakš-e-Rostam - Perzepolis – Širaz
Termin putovanja: 20.10.-28.10.2023.

Eliteplus: program je rađen u suradnji sa putopiscem Ivanom Đogićem, autorom hit knjige '' Iran u prezentu'' ). g. Đogić pridružiti će se grupi na druženju i zajedničkom razgledu grada u Esfahanu.

Iran, nekadašnja Perzija zemlja je gostoljubivih i srdačnih ljudi. Iako možda nije među najposjećenijim turističkim destinacijama na Bliskom istoku, iznenadit će vas bogatstvom i ljepotom povijesnog i kulturnog nasljeđa. Tisuće godina uspona i padova civilizacija od kojih su neke već i zaboravljene, ostavile su ipak dubok i neizbrisiv trag i na današnje stanovnike koji s ponosom čuvaju sjećanja na blistavu prošlost. Iranski pjesnici već stoljećima pišu najljepše pjesme i priče, umjetnici i obrtnici oblikuju keramiku i tkanine, a posebno su vješti u izradi čuvenih perzijskih tepiha. Raskošno oslikane palače i džamije, čudesni vrtovi i ljubazni stanovnici zemlje očekuju vas na ovom nezaboravnom putovanju.

Program putovanja

20.10.2023. Iran i blaga Perzije 9 dana Garantirani polazak 1.520 EUR

Putovanje Autobus | Avion

ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20,30. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu u 23,40 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 885 za Teheran u 03,05

TEHERAN

Dolazak u zračnu luku u Teheranu u 06.35. Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem i odlazak u restoran na doručak te šetnja gradskim središtem i razgledavanje. Teheran je najveći grad Irana, kulturno, političko i industrijsko središte zemlje te multikulturni centar u kojem žive stotine tisuća pripadnika gotovo svih naroda okolnih zemalja. Posjet nekadašnjoj kraljevskoj palači Golestan pod zaštitom UNESCO-a i razgledavanje raskošnog kompleksa. Nakon ručka odlazak u hotel,  smještaj u sobe te odmor. Dan završava šetnjom živopisnim teheranskim kvartom Tadžriš, bazarom i obilaskom džamije Saleh. Povratak u hotel, noćenje.

TEHERAN – KAŠAN – ESFAHAN

Doručak i odlazak u pustinjski grad Kašan na rubu oaze u kojem se razgledava vrt Fin, jedan od najljepših primjeraka perzijskih vrtova iz 16. stoljeća koji je uvršten u popis UNESCO-ve baštine  i muzej-hamam sultana Amira Ahmada poznat po unikatnoj arhitekturi i dekoracijama. Nakon ručka odlazak na Kašanski tradicionalni bazar s impresivno ukrašenim svodom. Vožnja do Esfahana, smještaj u hotel i noćenje.

ESFAHAN

Doručak. Esfahan smatraju jednim od najljepših gradova svijeta i perjanicom iranske arhitekture. Mnoge velebne džamije, palače s vrtovima, gradski trgovi  i mostovi na popisu su UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je i prije bio značajan centar, no najveći procvat doživljava u 16. i 17. stoljeću kada je sagrađena većina  građevina i zasađeni prelijepi vrtovi. Obilazak armenske četvrti i katedrale Vank, najljepše od brojnih crkvi u armenskom dijelu Esfahana. U centru grada šetnja golemim trgom  Nakš-e Džahan koji svjedoči o snazi safavidske dinastije te posjet džamiji Džame, najstarijoj u Iranu, a zatim najvećoj gradskoj atrakciji kraljevskoj palači Čehelsotun s prekrasnim vrtovima.Nakon kasnijeg ručka obilazak čuvenih safavidskih mostova Si-o-Se i Hadžu na rijeci Zajanderud, najljepših od jedanaest povijesnih mostova u gradu, izgrađenih u 17. stoljeću. Povratak u hotel, noćenje.

ESFAHAN- JAZD

Doručak. S obzirom da je Esfahan bio jedan od najznačajnijih gradova na Putu svile njegova obrtnička tradicija je ostala očuvana i do danas. Slobodno prijepodne  možete iskoristiti  za kupovinu suvenira i uživanje u bogatoj bazarskoj ponudi (ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, tepisi). Ručak u restoranu. U popodnevnim satima odlazak u jedan od najstarijih gradova svijeta Jazd, poznat po arhitektonskoj jedinstvenosti i očuvanim tradicionalnim četvrtima, hamamima i bazarima. Povijesni centar grada uvršten je u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šetnja labirintom uskih ulica stare gradske jezgre u pratnji vodiča. Prijava u hotel, noćenje.

JAZD

Doručak. Jazd se smatra središtem staroperzijske religije Zoroastrizam. Dolaskom islama na ove prostore većina stanovništva prihvatila je novu religiju, no u nekim područjima su se sačuvala i stara vjerovanja. Obilazak takozvanih „ kula tišine“  uzvišenja koja su u prošlosti služila kao mjesta sahrane zoroastrijanaca, a zatim posjet njihovom muzeju i hramu u kojem vječna vatra neprekidno gori već 1600 godina. Odlazak u prelijepi perzijski vrt Dolatabad iz 18. stoljeća koji je uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu zajedno sa 33,8 m visokim vjetrohvatom, najvišim u Iranu. Vjetrohvati, konstrukcije u obliku dimnjaka ili kule smještene iznad objekta imali su u prošlosti funkciju rashlađivanja objekta i mogu se vidjeti u mnogim vrućim dijelovima Irana. Razgledavanje atraktivne džamije Džame iz 14. stoljeća s najvišim minaretima u Iranu. Panoramom Jazda dominiraju kupole, minareti i vjetrohvati pa je večer ugodno provesti  na krovu kavane s pogledom na egzotičnu gradsku panoramu. Noćenje u hotelu.

JAZD – NAKŠ-E-ROSTAM - PERZEPOLIS – ŠIRAZ

Poslije doručka odlazak iz Jazda i vožnja prema Perzepolisu uz zaustavljanje i razgledavanje arheološkog lokaliteta Naks-e-Rostam gdje su u liticama stijena uklesane kraljevske grobnice, a prema drevnim zapisima jedna od njih pripada Dariju Velikom. Ulazi su ukrašeni reljefima koji prikazuju perzijske kraljeve, a smatra se da je najstariji reljef  iz 10. stoljeća p.n.e. Nakon ručka razgledavanje arheološkog lokaliteta Perzepolisa, ceremonijalnog glavnog grada Perzijskog carstva u doba Ahemenida. Osnovao ga je kralj Darije Veliki u 6. stoljeću p.n.e. i danas je najznačajniji lokalitet u Iranu iz antičkog doba uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je razorio Aleksandar Veliki na svom pohodu, no sačuvani su ostaci nekih monumentalnih građevina, natpisi i reljefi, Dolazak u Širaz, smještaj u hotel i noćenje.

ŠIRAZ

Širaz, grad parkova i lijepih vrtova nazivaju još i Perzijska kulturna metropola zbog velikog kulturnog i povijesnog značaja. Grad se spominje u glinenim zapisima još od prije četiri tisuće godina, a u srednjem vijeku najveći perzijski umjetnici i pjesnici živjeli su i stvarali svoja djela ovdje. U jutarnjim satima odlazak u Nasiromolk džamiju kada zrake sunca kroz šarene prozore prodiru u džamiju što stvara poseban ugođaj. Odlazak u obližnji perzijski vrt Narandžestan ugledne širaske obitelji Gavam te s obzirom da je Širaz grad poezije posjet mauzoleju slavnog perzijskog pjesnika Hafiza. Nakon ručka slobodno vrijeme, a navečer obilazak imamzade džamije Šahčerag. Večera u restoranu te transfer na aerodrom u kasnim večernjim satima.

ŠIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB

Prijava na let TK 885 s polaskom u 01,45 i slijetanjem u Istanbulu u 05,20.Nastavak putovanja letom TK 1053 u 06,55 i dolazak u Zagreb u 08,00.

Termini i cijene putovanja

20.10.2023. - 28.10.2023.

Iran i blaga Perzije

9 dana / 6 noćenja odličan program, kvalitetni hoteli
po osobi /
1.520,00 EUR 11.452,44 HRK

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Napomena: Prikazana cijena je izražena po osobi u dvokrevetnoj smještajnoj jedinici.

Popusti i doplate

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi:

First minute cijena: 1.520 €  (11.445,60 kn)
Redovna cijena: 1.560 €  (11.746,80 kn)
Zrakoplovne pristojbe uključene su u cijenu aranžmana.
Doplata za jednokrevetnu sobu 170 €  (1.280,10 kn)
Trokrevetna soba na ovom programu nije moguća.

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Informacije o letu
Prijevoznik: Turkish Airlines 
Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage.
Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka. 
Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza
Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice 30 dana prije putovanja i ispuniti obrazac koji se nalazi na internestkoj stranici  http://e_visa.mfa.ir/en/  i potvrdu koju dobijete s naslovom Visa Grand notice također dostaviti u agenciju. Vize izdaje Veleposlanstvo Irana u Zagrebu te je 25 dana prije polaska potrebno dostaviti i putovnice u agenciju. Poželjno je priložiti i policu putnog zdravsrvenog osiguranja.
Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od datuma izlaska iz Irana. Cijena vize je 56 €, plaćanje u agenciji u gotovini.

Uvjeti vezani uz COVID-19 
Za ulazak u Iran potrebna je potvrda o primitku dvostrukog cjepiva s tim da je datum primitka druge doze stariji od 15 dana prije putovanja. Oni koji nisu cijepljeni trebaju PCR test rađen unutar 72 sata prije ulaska u zemlju. Ovo su trenutni uvjeti koji se mogu naknadno i promjeniti.

Odjeća
Prema propisima, svi turisti moraju biti prikladno odjeveni i poštivati način odijevanja u Iranu. Od muškaraca se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava (mogu imati kratke rukave). Žene moraju imati šalove/marame koji prekrivaju kosu, a ruke i noge moraju biti pokrivene. Žene mogu nositi i hlače, ali ne uske, a gornji dio komotnu tunika dugih rukava. Žene ne mogu imati majice ili haljine kratkih rukava. Odjeća treba biti neprozirna i komotnija.

IRAN
Površina : 1.648 195 km2. Broj stanovnika : 86.758 000. Etnička struktura : 61% Perzijanci, 16 % Azerbejdžanci i ostali narodi. Religija : Islam. Jezik: Farsi
Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i može se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja 
Hrana : Iranska hrana je  raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom( osim svinjetine). Postoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela. 
Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima. Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.
Valuta: Iranski rial IRR. Plaćanje: kreditne kartice se ne mogu koristiti na mnogim mjestima pa je potrebno ponijeti gotovinu. više se koristi € i lakše mijenja. 
Mobiteli: A1, T-Mobile i Telemach. Internet:  dostupan. svuda
Napon: 220 volti 
Vremenska razlika: +3,30 
Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona, najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu s 4 godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu, s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (putovnica ili osobna iskaznica ovisno o destinaciji u koju se putuje). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Za putovanja koja uključuju putovanje zrakoplovom, zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovnih karata. Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator putovanja zadržava pravo promjene letova. Avio kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Integral Zagreb d.o.o.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za državu u koju putujete, molimo informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH) dostupnih na linku ovdje. U padajućem izborniku izaberite državu u koju putujete.

Novosti & Blog

Vidi sve
Kako Travelife certifikat potiče održivi turizam i štiti okoliš?

Novosti 14.03.2023.

Kako Travelife certifikat potiče održivi turizam i štiti okoliš?

Travelife certifikat je međunarodni sustav certificiranja za održivi turizam. Ovaj certifikat se dodjeljuje turističkim poduzećima koja ispunjavaju stroge kriterije u pogledu zaštite okoliša, socijalne…

Njemačka i Danska top 20 zanimljivosti

Novosti 07.12.2022.

Njemačka i Danska top 20 zanimljivosti

Njemačka i Danska trenutno su u centru pažnje ljubitelja sportskih natjecanja. Mi Vam donosimo malo drugačiji pogled na ove dvije države. Predstavljamo 20 najzanimljivijih činjenica i rekorda o ovim…

Hvar, kralj hrvatskih otoka

Novosti 07.12.2022.

Hvar, kralj hrvatskih otoka

Otok Hvar godinama je već top odredište svjetske elite. Osim neospornih prirodnih ljepota Hvar može pružiti zanimljive kulturne i gastronomske užitke. Stoga smo Vam priredili fantastične ponude…

Dvorci Loire – korisne informacije za putovanje

Novosti 07.12.2022.

Dvorci Loire – korisne informacije za putovanje

Smješten u srcu doline Loire, između Boisa i Amboisea, i uvršten u Unescovu Svjetsku baštinu, Chaumont-sur-Loire ponajprije je poznat po dvorcu koji zauzima izniman položaj na obronku iznad rijeke…

Upoznajte Valenciu – grad zabave, kulture i gastronomije

Novosti 07.12.2022.

Upoznajte Valenciu – grad zabave, kulture i gastronomije

Ova raskošna katedrala izrađena je u mnoštvu stilova (gotika, renesansa, barok, neoklasicizam) i jedna je od najvećih atrakcija u Valenciji.

Predsjednik Uprave Elite Travel imenovan članom Odbora za održivost ECTAA

Novosti 07.12.2022.

Predsjednik Uprave Elite Travel imenovan članom Odbora za održivost ECTAA

Na redovnom polugodišnjem sastanku ECTAA – The European Travel Agents ‘and Tour Operators Association, od 8. do 10. studenog 2021. u Bruxellesu, kojim je obilježena 60. obljetnica osnutka ECTAA,…

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »