Što jesti u Sankt Peterburgu? U Rusiji se nikada ne ostaje gladan!

Što jesti u Sankt Peterburgu? U Rusiji se nikada ne ostaje gladan!

 

Kada ste u Rusiji, jedite kao Rusi! To znači da se trebate pripremiti na izdašne porcije jela prepunih kalorija s okusima kopra, bobičastog voća i snažnim začinima čiji se mirisi šire prostorom. Prepustite se putovanju u Sankt Peterburg i povesti ćemo Vas svijetom najboljih jela koje Rusija može ponuditi.

 

1. Govedina Stroganoff

Govedina Stroganoff ime je dobila po jednoj od najbogatijih plemićkih obitelji u Rusiji. Potječe iz 19. stoljeća, ali priča o njegovom nastanku ostaje nepoznata. Ono što je sigurno je da je jelo steklo popularnost širom svijeta i sada dolazi u mnogim varijacijama. Primarno se sastoji od malih komada govedine u umaku od kiselog vrhnja, u koje se često dodaje različito povrće.

 

2. Boršč

Iako je boršč juha ukrajinskog podrijetla, našla je drugi dom u Rusiji, zajedno s ostalim istočnoeuropskim zemljama. Glavni sastojak juhe je cikla koja jelu daje prepoznatljivu crvenu boju.

 

3. Pirozhki

Pirozhki su peciva male veličine punjena raznim punjenjima. Ideja za ove kompaktne poslastice došla je kao alternativa torti u punoj veličini. Punila mogu biti i slatka i slana ovisno o željama i dobu dana kada se konzumiraju. Neki od najpopularnijih su krumpir, kupus, gljiva ili meso.

 

4. Pelmeni i vareniki

Najbolje prevedeno kao ruske knedle, pelmeni se jako razlikuju od svog azijskog kolege. Neki izvori, međutim, sugeriraju da su pelmeni varijanta wontona koji su putovali iz Kine u Sibir i zatim se raširili po cijeloj Rusiji. Tijesto za pelmeni je vrlo jednostavno – brašno, voda i malo jaja. Punjenje se tradicionalno priprema s različitim mesom, iako moderne verzije uključuju vegetarijanske nadjeve. Kad se poslužuje sa slatkim nadjevom, poput bobica ili skute, jelo se naziva vareniki i malo je različitog oblika i veličine, ali je jednako ukusno.

Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 08:00h - 20:00h, subotom 09:00h - 13:00h, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo